Skip to content
Menu

Gluten

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgen bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig.

Waar zitten gluten in?
Granen die veel gluten bevatten:

  • Tarwe
  • Rogge
  • Gerst

Granen met weinig gluten:

  • Rijst
  • Mais
  • Teff

De volgende producten zijn glutenvrij:
(mits ze niet in aanraking zijn geweest met glutenbevattende granen)

  • Wilde rijst
  • Boekweit
  • Quinoa
  • Amaranth
  • Sojabonen
  • Zonnebloempitten
  • Haver

Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza en pasta, couscous.

Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt. Daarom bevatten veel soepen, sauzen, vleeswaren, vla, zelfs drop en andere producten -waarin je het niet verwacht- gluten.